SHARE IT

30.4.11

Stara dobra drvena igračka



Kao klinka nisam imala preterano mnogo igračaka. Doduše, moguće da sam imala dovoljno za ono vreme, ali naspram količine igrčaka koju poseduju današnja deca to je bilo smešno. Moji roditelji nikada nisu preterivali sa igračkama. Dobijala sam ih dozirano, uglavnom za rodjendane, novogodišnje praznike ili kao poklon sa putovanja.

Sećam se da je medj' tim igračkama bilo i drvenih. Drvene smo imali i u obdaništu. I onda su nekeko nestale, postale retro. Nisam ih više nigde vidjala, doduše nisam preterano ni zagledala. Al' su plastikaneri svakako dobili primat. Svaka prosečna porodica sa decom zatrpana je tonama neke sumnjive plastične robe.

Pre par godina, jedan prijatelj pokrenuo je proizvodnju drvenih igračaka. To me je oduševilo. Tada sam počela da kopam na tu temu i shvatila da su one u svetu već dužvreme hit. Stara, dobra, eko friendly, izdržljiva drvena igračka je zapravo od uvek bila i ostala na ceni, ali je kod nas valjda nestala kao i većina dobrih stvari u ono tužno vreme devedesetih.

Jedna od prvih igrčaka moje kćerke bila je drvena patkica koja se spuštala niz drveni tobogan. Napravio je gore pomenuti prijatelj. Negde smo je izgubili. Vidjala sam posle drvene igračke tu i tamo, uglavnom su delovale nekvalitetno. A bile su vala i ružne. Onda sam u jednom od tržnih centara spazila štand sa prelepim, šarenim, fenomenalno dizajniranim igračkama.

Plan Toys je prva zelena kompanija u svetu koja proizvodi igračke od kaučukovog drveta, bojene sojinim bojama i lepljene lepkom na bazi bilja. Ove igračke proizvedene na Tajlandu podstiču dečiju maštu, istovremeno razvijajući njihove fizičke i mentalne sposobnosti.

Pri nastanku ovih igračaka mislilo se na sve.  Njihova proizvodnja je osmišljena tako da štedi energiju i reciklira kako bi smanjili štetne uticaje na okolinu. Proizvode se po najvišim etičkim standardima, a ova kompanija je i socijalno odgovorna i uključena u niz non profit projekata. Jedan od njih je i Dečiji muzej koji prikazuje istoriju igračaka i ima niz interaktivnih izložbi koje uče decu o prirodi, društvu i životnoj sredini. Muzej se napaja solarnom energijom.

U ponudi su igračke za sve stadiume razvoja deteta. One su i kreativne i edukativne, i podeljene su u više kategorija u zavisnosti od namene i uzrasta. Kod nas se za sada prodaju samo na štandovima u dva beogradska shopping centra. Prodavci su veoma ljubazni i voljni da vam ove inovativne igračke što bolje predstave.  Sve detalje možete naći i na sajtu www.plantoys.rs.

Ukoliko ste van granica naše zemlje ili skloni internet kupovini izbor je još mnogo veći a moj drugi favorit je PINTOY ( www.pintoys.com). Ne sumnjam da ih ima još.









Fotografije:
http://www.inhabitots.com/anamalz-bendable-wooden-animal-toys/
http://www.revilotoys.co.uk/acatalog/info_323.html
http://www.educational-wooden-toys.net/2010/03/cutest-wooden-toy-shoe-you-have-ever.html
http://www.tendercargo.com/catalog/wooden-teddy-bear.html


3 comments:

Anonymous said...

Naravno,nisam ni sumnjala da će te pisati o baš tim igračkama.OK.
Samo me zanima da li ste probali da kupite domaću pravu drvenu igračku?Pretpotstavljam da niste.Probajte nećete se pokajati:nisu uvoz,niže su cene i imaju sertifikat.

Prvovenčana said...

Pisala sam o drvenim igračkama generalno, ove sam izdvojila kao nešto što sam isprobala i što je zaista kvalitetno i vredi svaki dinar. Isprobala sam i neke domaće drvene igračke, ali su na žalost bile neadekvatne (grube ivice, jeftine boje, pomalo zastareo dizajn). Bilo bio lepo da preporučite tog domaćeg proizvodjača,da i drugi isprobaju. U svakom slučaju Vodič podržava domaću proizvodnju i rado bi i o njima pisali. Svi volimo da platimo manje a dobijemo isti ili bolji kvalitet!

Anonymous said...

Evo,ja sam za moju decu uzimala igračke u Lominoj ulici,u Beogradu.Mala radnjica,vidi se da su igračke ručni rad.Cene nisu visoke.Mi smo zadovoljni.A,koliko sam ja shvatila te igračke prave muž i žena koji ih i prodaju---ZNAČI DOMAĆA PROIZVODNJA.