SHARE IT

21.4.11

Gde kupujete dečije knjige?


Dečija literatura je širok pojam, uprošćeno to su knjige koje biraju deca. Da bi deca birala knjige one im moraju biti ponudjene. Deca vole knjige. Moja kćerka je obožavala onu simple gumenu knjigu koju imaju uglavnom sva deca već u najranijim mesecima. Gledam je sa kojom strašću već sa nepune tri godine uzima svoje knjige sa police i jurca na kauč da joj po ko zna koji put čitam istu priču, i prisećam se koliko sam volela da mi roditelji čitaju bajke pred spavanje.



Neke priče, kao što je Robin Hud (Robin Hood,1450 g.) napisane u 15. veku, iako nisu napisane posebno za decu,  fascinirale su decu vekovima. Prva knjiga napisana i ilustrovana baš za decu pojavila se u 17 veku u Češkoj, a iz tog vremena potiču i bajke Pepeljuga, Mačak u čizmama, Crvenkapa


Šta ima lepše za dete nego da ušuškano u krevetu sa roditeljem lista omiljenu knjigu. Osim što podstiče emotivni razvoj, govor i komunikaciju, prisutnost knjiga u najranijem uzrastu kod mališana stvara zdrav odnos prema knjizi koji im može biti od koristi tokom školovanja. Naravno, ne treba ništa forsirati ali decu svakako treba okružiti knjigama. Ukoliko ste prezaposleni, uvedite makar priču pred spavanje, to smiruje decu i daje vam priliku da uživate zajedno.


Potrudite se oko izbora dečijih knjiga. Danas u Beogradu ima veliki izbor knjižara koje nude dečije knjige najrazličitijih sadržaja. Infomišite se koje knjige su adekvatne za koji uzrast, pogotovo ako dete već nema samo posebnih zelja. Nije poenta samo da su knjige dostupne već i da su smislene i primerene godinama deteta. Iz iskustva znam da su za najmladje pogodne upadljive šarene knjige tvrdih korica sa više slika a manje teksta, sa kratkim pesmicama,prozorčićima koji se otvaraju i skrivalicama. Oni vole i knjige sa likovima iz omiljenih crtaća.

Klub čitalaca Beli Put


Ovom prilikom vam preporučujem izdavačku kuću Beli Put (http://www.beliput.rs/) i njihovu knjižaru u Kondinoj 16. Njihova izdanja možete kupovati i on-line. Prvom kupovinom postajate član njihovog Kluba čitalaca i svaki sledeći put ostvarujete 15% popusta. Ovo je jedna mala simpatična knjižara koja me je odmah kupila. U njoj nije standardna ponuda knjiga kakvu srećemo u većini knjižara. Ima svega  - slikovnice, darovnice, stripovi, grafičke novele, edukativne knjige i veliki izbor najrazličitije dečije književnosti.

Vodič za male ljude promoviše čitanje kao lepu naviku kod dece i trudiće se da vas regularno informiše na ovu temu. Pozivam vas da podelite sa nama gde kupujete dečije knjige, kao i da preporučite knjige koje su oduševile vašu decu i vas.


We shouldn't teach great books; we should teach a love of reading. 
B.F. Skinner
Preporuka:
Fotografije:

No comments: