SHARE IT

3.5.11

"Osećanja"

Srećem razmaženu, nadobudnu i pre svega nekulturnu decu. Oni guraju vaše tri godine mladje dete na toboganu, vrište u prodavnici jer majka nema novca da im kupi igračku, uživaju u svojim rodjendanskim poklonima bez da su ikome rekli hvala. Nova škola vaspitanja kaže - Sine, budi namazan i bezobrazan i svi će te ceniti, šta imaš od dobrote, dobri uvek prodju najgore!

Moderno je da su deca super talentovana za sve, da su uvek sretna, uvek najbolje obučena. Roditelji jurcaju oko malih carevića – dopuštaju im sve, idu na njihove treninge i časove klavira, rešavaju njihove probleme, potkupljuju njihove profesore -  samo da im draga deca budu sretna i najbolja medju najboljima. Ovako deci odmažemo da steknu samopouzdanje potrebno da se izbore sa neuspehom, gubicima, stidom i ostalim teškoćama.

Deca na putu odrastanja moraju i da nauče da budu dobri prijatelji, partneri, kolege, roditelji. I tek kada se u ovim ulogama ostvare biće istinski sretne zrele osobe. Svom detetu ne ulepšavam realnost, niti ga učim da je najbitnije da ono bude sretno po svaku cenu. Učim je da se raduje i tudjoj sreći, da deli, da se ljuti.

Kažu da sa klincima treba otvoreno pričati o osećanjima.  Iskreno, nisam puno razmišljala o tome, kada je vreme sa decom početi razgovore na tu temu. A onda sam naišla na jedu predivnu kolekciju knjižica o osećanjima. I moja kćerka i ja smo se istog trenutka zaljubile u dobrog, belog, plišanog zeku.

Autor i ilustrator ove četiri predivne slikovnice je Trace Moroney (izdavač za Srbiju: Mono i Manjana). Knjige su trenutno na popustu i jedna umesto 972 kosta 399 dinara. Povez je tvrd, a štampa i dizajn su neodoljivi! 

Sve četiri knjige na jednostavan način uz prelepe ilustracije opisuju doživljaje jednog zeca i njegova različita osećanja. Na kraju svake od njih nalaze se kratki saveti za roditelje i zapažanja dečijih psihologa











1 comment:

Unknown said...

Ove knjige su zaista divne. Obozavamo ih!