SHARE IT

13.5.11

Inspiracija - Kinder Museum Frankfurt

Add caption



Pre par dana sam se poslovno zadesila u Frankfurtu i otišla da posetim njihov dečiji muzej. Moja kćer, na žalost, nije bila samnom, ali me to nije sprečilo da se posvetim kao da sam dete. Muzej je bio prazan pa sam mogla detaljno da ga proučim. Isprva me je iznenadilo da se muzej obraća uglavnom starijoj deci. Tek na odlasku shvatih da postoji čitav jedan deo, predvidjen za decu uzrasta do 5 godina, koji sam, zbog nedostatka vremena, propustila. Svakako, videla sam dovoljno da zajključim da je ustanova ovog tipa Beogradu potrebna ASAP.

Ovo nije dečiji kulturni centar. Ovo je muzej prilagodjen deci. Ideja da se osnuje ovakav muzej nastala je prilkom renoviranja istorijskog muzeja u Frankfurtu (Historisches Museum Frankfurt) 1971. godine, kao deo programa „Umestnost za sve“ („Kunst für alle“). Cilj je bio, da se budućim posetiocima muzej kao institucija približi od najranijih dana. Što je po meni ono ključno!

Mladima, a pogotovo mladjoj deci, muzeji  su uglavnom sinonim za neki „smor“. Opšte obrazovanje većine mladih ljudi je siromašno. O istoriji svog grada, naroda i države znaju vrlo malo, a o tudjoj da i ne govorim. Ne moramo svi biti estete, ljubitelji umetnosti ili zaludjenici za istoriju. Po meni je osnovna kultura znati ko si, odakle si i šta te čini specifičnim u odnosu na druge, ne samo kao jedinku nego i kao pripadnika neke kulture.

U Nemačkoj na nivou države postoji Udruženje nemačkih dečijih i muzeja za mlade (Der Bundesverband Deutscher Kinder- und Jugendmuseen) koje, već više od 20 godina, okuplja veliki broj muzeja ovog tipa. U ovim muzejima deca aktivno i interaktivno eksperimentišu i samostalno istražuju. Ovo su ustanove obrazovnog karaktera, gde deca dopunjuju svoje već stečeno znanje u vrtiću ili školi.

U dečijim muzejima deca nisu samo posetioci koji pasivno razgledaju. Oni aktivno učestvuju, i kroz igru postavljaju pitanja, na koja sami pronalaze odgovore. U njima se razvija novo, nekonvencionalno razmišljanje i odgonetaju se neuobičajena pitanja. Ovde deca razvijaju kreativnost, a kreativnosti nema bez znanja, ideja i motivacije.

Ovakvi muzeji najčće nemaju stalne postavke. Oni sakupljaju teme i ideje zanimljive deci, koje se mogu objasniti kroz različite oblasti znanja. To su predivna mesta, na kojima se susreću nauka, igra, umestnost i kultura. Osim izložbi tu su i radne grupice, kursevi iz umetsnoti i veština, različite porodične aktivnosti, a deca na ovom mestu mogu na originalne načine proslavljati i rodjendane.

Ključ uspeha ovakvih ustanova je to što deci pružaju fenomenalan način da dopune školsko znanje. S obzirom na to da ih kao deo školskog nastavnog plana, deca redovno posećuju, ovo je odličan način da se u posete muzejima uključe svi slojevi društva. Ovde deca iz socijalno ugroženih porodica, koje generalno ne posećuju muzeje, stiču svoje prvo „muzejsko“ iskustvo i uče da posmatraju svet iz različitih perspektiva.

U dečijim muzejima roditelji ne moraju da se izvinjavaju za svoju glasnu i živahnu decu i  mogu da se opuste jer znaju da su uvek dobrodošli! U Evropi ima veliki broj ovakvih ustanova, pa vam toplo preporučujem da ih čekirate kada se tamo nadjete sa svojom decom. Nama ovde, na brdovitom Balkanu, ostaje da se nadamo da će i naša deca jednoga dana zaslužiti mesto ovakvog tipa, i da će svoje rodjendane proslavljati možda baš u njima. Učeći kroz igru, a ne mahnito jureći po igraonicama kao muve bez glave.














Detaljnije na:

http://www.bv-kindermuseum.de/

No comments: