SHARE IT

8.5.11

Mesec Maj - I deca vole umetnost!



Berlin ima 16 muzeja sa sadržajem koji može biti interesantan deci. Od toga su 4 baš dečija. Barselona, osim kulturnih sadržaja, za najmladje nudi  više od 50 child friendly kafea i restorana, dok u Londonu možete uživati u jednom od mnogobrojnih child friendly pabova. U Engleskoj se muzeji utrkuju, da stignu na Guardian listu top family friendly muzeja, a Turska ima Miniturk – grad sa 105 najpoznatijih turskih atrakcija napravljenih u minijaturi.


Beograd svakako nije top child friendly mesto kada je dečiji kulturni sadržaj u pitanju, i  dešavanja su uglavnom vezana za odredjene manifestacije. Stalna kulturna ponuda praktično ne postoji, izuzev dečijih pozorišta, Dečijeg kulturnog centra i 2 dečija kluba – Muzeja savremene umetnosti i Narodnog muzeja. 


Mesec maj donosi raznovrstan kulturno-umetnički program kao osveženje. U moru dešavanja, svako će naći nešto. Evo liste dogadjaja koje Vodič za male ljude planira da proprati.




Noć muzeja
14.05.

Kada je već tradicionalna Noć muzeja u pitanju,  predlažem:

Čari primenjene umetnosti @ galerija Singidunum – 18 do 21 h oslikavanje i ukrašavanje dečijih majci. Ovo je interaktivna radionica.

Leti, leti, leti!@ Muzej vazduhoplovsta – paraglajding izložba

Maskenbali koji oslobadjaju @ Etnografski muzej – možete se upoznati sa istorijom ovog rituala i učestvovati u interaktivnoj izložbi Maskenbal

Svaka izložba je detaljno opisana na zvaničnom sajtu.




Beby Exit
14-15.05.

Ko želi da se provoza van Beograda može posetiti deseti Festival optimizma – Baby Exit, koji se tradicionalno održava na Petrovaradinskoj tvrdjavi u Novom Sadu. Čuli smo razne, ne baš dobre, kritike, ali bi želeli da se u njih uverimo i sami.




Medjunarodni festival pozorišta za decu - Subotica
15-21.05.
http://www.lutfestsubotica.net/






Ljubitelji pozorišta mogu se švrćnuti do Subotice gde se održava 18. festival dečijeg teatra, koji će okupiti umetnike, pozorišne stručnjake i studente pozorišnih škola iz svih krajeva sveta. Glavna tema festivala je rumunsko lutkarstvo, tako da će posetioci, osim predstava, imati priliku da vide izložbu lutaka, kostima, scenografije i plakata, a biće i naučni skup na datu temu.




Dečiji sajam
20-22.05.
http://www.decijisajam.rs/




Ovu manifestaciju smo posetili prošle godine, i razočarani vidjenim, zadržali smo se svega 10 minuta.  Doduše, došli smo pred kraj sajma, tako da cemo im ove godine pružiti još jednu šansu.



Mikser
25-29.05.
http://www.mikser.rs/




Mikser je najviše mislio na decu, i mlade uopšte. 3 zone su posvećene samo njima -  Education Zone, Talent Zone i  posebno interesantan Baby Misker gde će KidsPatch laboratorija organizovati kreativne sadržaje za decu uzrasta 4-12 godina.

Svi detalji su na fenomenalnoj internet prezentaciji.



A evo kako to rade drugi:

http://www.travelforkids.com/Funtodo/Germany/frankfurt.htm


No comments: