SHARE IT

17.3.12

Not my Fantasy - šta je prednost privatnih vrtića?

Vodič za male ljude ugostiće jednu super mamu. To su mame koje osim što daju sve od sebe da svojoj deci pruže sretno, bezbedno i zanimljivo detinjstvo, ništa ne prepuštaju slučaju. Vrlo su proaktivne, vole da čuju i podele iskustva ali imaju svoj stil i vrlo promišljeno brinu o svojoj deci.  Sigurni smo da ćete uživati čitajući Milenina zapažanja, a mi već sa nestrpljenjem očekujemo njen sledeći tekst.




Roditelji su verovatno primetili da je počela sezona rođendana. Bar jednom nedeljno odlazimo u razne igraonice i srećemo se da raznom decom i njihovim roditeljima. Ne znam ko može da tvrdi da dolazak deteta nije barem utrostručio njegov/njen društveni život.

Imati dete ponekad znači da ne možeš da budeš baš uvek tamo gde bi hteo, ili sa nekim sa kim bi hteo. Na primer ti razni roditelji na rođendanima, većinom me uopšte ne interesuju, ali proćaskam, promatram, posmatram. Kad si kao ja, fun of analyzing is everywhere.

Pre desetak dana smo išli na rođendan kod vrlo dragih prijatelja čije dete ide u privatan vrtić u koji sam i sama želela da upišem svoju ćerku, dok sam gajila izvesne iluzije. Koliko sam skapirala, taj vrtić je po ceni manje više ono što se od privatnog vrtića očekuje.  Deca se tamo bave svim i svačim (balet, gimnastika, francuski jezik, kuvanje, sađenje drveća i ostalih biljki, održavanje zoološkog vrta…).  Ipak kada sam se našla među tom decom i roditeljima, nisam videla efekat kakav sam očekivala.

Roditelji mi se, pored mojih dugogodišnjih prijatelja, nisu baš dopali, al za njih me briga. Stvar je u tome što kod te dece nisam primetila da su drugačija od dece u ostalim vrtićima, pri čemu mislim prvenstveno na državne. Glavna i jedina razlika je što su klinci bili obučeni u Paul & Shark, Burrbery’s, Armani i slično. Od toga se ježim. Što se tiče ostalog, to su manje više deca kao i sva druga. Divljaci, puni neobuzdane energije, znojavi, ludi, razvikani. Doduše njihovi roditelji verovatno misle da su njihova deca posebnija od ostale, al to su već njihove iluzije.

Šta se zaista dobija upisivanjem dece u privatan vrtić, kakav je na primer Fantasy? Dobijaju se relativno poznati roditelji  na rođendanima vaše dece, urbanije strukture (glumice, reditelji, urbaniji biznismeni, i poneki polu krimos polu biznismen). Takođe vam se nameće kupovina besmisleno skupih i uglavnom nekreativnih brendiranih odevnih kombinacija za dete. Od toga se uvek morte čvrsto braniti kao roditelji. Fashion is passion. Preterano važan deo naših života da bi mu se tako banalno pristupalo. Jednostavno rečeno: učite dete da mu to bude svakodnevni izraz ličnosti i stila, a ne stanja kreditne kartice.

Otprilike to je to. Jer sve ostalo možete i sami priuštiti detetu vodeći ga na razne aktivnosti i učestvujući u njegovom životu, što je često izuzetno teško za nas koji radimo po 12 i više sati dnevno.  Kada stavite na papir računicu 350 eur za privatan vrtić + 350 eura žena koja vam je neophodna jer se deca često razboljevaju a vi prosto morate svaki dan na posao + 150 eur žena koja vam čisti kuću i pegla (inače biste živeli u svinjcu), to je prosto previše. 850 eur je zaista puno novca samo za to. Bolje da detetu to ostavljate u neki fond za fakultet. Izračunaću za vas. 850 x 12 meseci je 10 200 eur x  na primer 10 godina je 102 000 eur. Pa vi vidite. I da imate ogromnu platu, ne vidim zašto biste je davali za privatan vrtić.

Oslobodite se predrasuda. Epidemije vaški, gripa i ostalog su podjednako česte i u privatnim i u državnim vrtićima.  Slobodno upišite dete u državni vrtić. Neće se ošugaviti. Tako će vaše dete igrati balet sa jednom ekipom, vikendom ići u pozorište sa drugom, učiti francuski (ili arapski why not?) sa trećom, ići u zoološki vrt sa četvrtom, na more sa petom… Diversity. Different people. To pokažite svojoj deci. Snobizam limitira.

A ako imate višak para, otvorite račun svom detetu, na koji ćete mu svakog meseca stavljati određenu sumu novca za neko fenomenalno školovanje. 


by Milena Djorić
http://milenadjoric.wordpress.com/about/






No comments: