SHARE IT

20.9.11

Zec ljudožder i magarac hijena


Lično nisam neki ljubitelj salaša. Vojvodjanska kuhinja mi ne prija, ravnica me zamara, i uvek bih pre odabrala da uživam na nekom seoskom domaćinstvu u Šumadiji. I jednih i drugih je Srbija puna, i svi nude nekakav sadržaj za decu. Ali ugostitelji nikako da shvate da ih to što imaju livadu, drvenu kuću, nekoliko zapuštenih životinja u dvorištu i više vrsta domaće rakije na meniju nikako ne čini posebno interesantnom vikend destinacijom. 

Sa kumom i naše dve ljubimice uputila sam se na Zekin Salaš u Krčedinu. Plan je bio: lep dan, destinacija na 50ak km od Beograda, dobra klopa, zečevi koji trčkaraju po livadi, mini zoo vrt, lavirint od sena. Umesto toga dočekali su nas prljava ovca, zec ljudožder i magarac hijena. Muvala se tu i neka narandžasta izgladnela mačkica.

To bi sve možda delovalo i simpatično, da se o ovom mestu nismo informisali na http://www.zekinsalas.com/ i da nam očekivanja nisu bila mnogo veća. Vrlo verovatno je mesto izgledalo idealno kada je otvoreno, ali je u medjuvremenu, kao i većina srpskih poslovnih poduhvata, krenulo da propada. Privukli mušterije, pa ih uzeli zdravo za gotovo.

Rečeno nam je da su svi zečevi uginuli. To nas je šokiralo. Kada smo hteli da pomazimo tog jednog zeca kog smo zatekli, rekoše nam da ujeda. Svakako smo odlučili da ostanemo i da uživamo u onome što se nudi. U dobrom društvu ne može biti loše.

Izgled druge dve životinje je bio nestvaran. Nismo znali da li nam je sve to više smešno ili tužno. Bela ovca je bila crna od prljavštine, a magarac je je bio toliko raščupan da je podsećao na hijenu. Poljanica na kojoj su tzv dečiji sadržaji je bila treće razočarenje - trampolina koja ne radi i par ljuljaški i klackalica u prljavštini. Od slamnatog lavirinta ni traga. Jedina stvar koja nas je oduševila bili su prugasti mini ligeštuli za klince.

Iako se super provela, kćer mi je u odlasku rekla da sam je lagala da će biti zečevi. I pored činjenice da je ovaj salaš delovao kao sve, samo ne kao "zekin", naše malo društvance je bilo dovoljno maštovito da se samo zabavi i provede nekoliko sati van grada u kvalitetnom druženju. Nedopustivo je da ugostitelji obmanjuju ljude svojim prekičenim internet prezentacijama, ukoliko ne pružaju sve ono što su naveli kao svoje prednosti. 

Prijatnih ambijenata sa dobrom klopom, kakav u neku ruku jeste ovaj salaš, ima svuda. Mi roditelji, uvek se trudimo, da kada god možemo, u moru izbora, odaberemo nešto što će biti interesantno i našoj deci. Zekin Salaš jeste jedno simpatično mesto van grada, gde je hrana sasvim ok, i osoblje iako usporeno vrlo ljubazno. Ali nije ništa posebno. I svakako nije mesto koje bi Vodič za male ljude preporučio kao nesvakidašnje.


















Fotografija na vrhu: http://www.antiquesnavigator.com/pez-price-guide/pez-dispenser-price-guide-172-SoldPrice.html



15.9.11

Letnji Septembar














Leto se ove godine malo produžava i traje evo već pola septembra, a vrlo moguće da potraje i u oktobru. Neki gradski bazeni su produžili svoju sezonu i kupanjac je na 25. Maju, na primer, moguć svaki dan do 19 časova dok je lepo vreme. Ada je  i dalje puna, i sve to u spoju sa sezonom dešavanja, koja je počela, obećava wow ulazak u jesen.

Evo nekih ideja za sunčani septembar koje će vaša deca obožavati.

Budjenje Dunava 17.09.


Ronilački klub Amfora i ekološki pokret Supernatural 17. septembra organizuju akciju "Budjenje Dunava". Beograd je prvi put na mapi 180 gradova sveta koji 17. septembra slave svetski dan ekologije ronilaca. Misija je čišćenje i zaštita svih vodenih površina, a u okviru kulturnog i edukativnog programa koji će se održati na Savskom keju kod Kule Nebojše, u podne počinje i muzički program za decu.


Noć istraživača 23.09

Od 2005. godine, četvrtog petka u mesecu septembru održava se Noć istraživača, manifestacija koja se od 2010. godine održava i u Beogradu.
23. septembra od 18 do 24h posetioci će besplatno moći da učestvuju u susretu sa istraživačima. Program je namenjen svim uzrastima i ima za cilj da promoviše istraživački duh kod mladih i da pokaže kako naučni rezultati doprinose poboljšanju životne sredine.

Na gore navedenim web stranama možete se detaljno informisati o ovoj manifestaciji i  celokupnom programu, a mi za one sa mladjom decom izdvajamo programsku celinu "U šetnji sa ljigavcem", gde će vam istraživači uz vašu pomoć napraviti ljigavca u boji po vašem izboru.


Beogradski festival cveća 24-25.09.


Povedite decu na Beogradski festival cveća24 i 25. septembra u parku Manjež, koji je interesantno podeljen u više celina: Vrt Vrtova - zona promocije, VRTeška - beoflora centar, VRToglavica - zona edukacije i inovacije, VRTlog - zona kulture i informacija, osVRT - stručni skup, izVRTanje - zona odmora, i VRTić - zona dečije animacije.

Porodični sajam 24-25.09.



Drugi porodični sajam održaće 24. i 25. septembra se ispred SC Ušće. Osim izlagačkog dela postojaće i edukativno-zabavni program za decu. Biće tu klovnovi, animatori, žongleri, hodači na štulama i vitezovi iz Stribora. Deca će moći i da uživaju u predstavama pozorišta "Boško Buha", učestvuju u edukativnim, kreativnim i likovnim radionicama, ili da se takmiče u sportskim i muzičkim igrama.

Teatar na Savi – Repertoar za septembar 2011



Teatar na Savi u bloku 45 na Novom Beogradu nastavlja sa radom i u septembru, doduše samo vikendima. Ulaz za mladje od tri godine je besplatan, a za ostale 250 dinara.

Subota, 17.septembar 12.00 Svet bajki
Nedelja, 18. Septembar 12.00 Šuma čuda
Subota, 24. septembar 12.00 Asteriks i Obeliks
Nedelja, 25. septembar 12.00 Mačke iz visokog društva


Nektar svet dinosaurusa



Do 1. novembra ljubitelji dinosaurusa mogu da posete izložbu 52 replike u prirodnoj veličini. Mesto dešavanja je plato Muzeja savremene umetnosti na Ušću. Cena ulaznice je 400 dinara za odrasle i 350 dinara za decu mladju od 15 godina.

Ada Safari

Na Adi uvek ima bezbroj mogućnosti. Ako niste rasoploženi za neku od mnogobrojnih sportskih aktivnosti, možete opušteno popodne provesti na Ada Safariju. Prelep ambijent sa pogledom na jezerce i životinjice koje uvek obraduju mališane.

Tura razgledanja Beograda iz autobusa



Deci je vožnja svakog tipa uglavnom zabavna, tako da razgledanje Beograda iz autobusa sa otvorenim krovom moze biti super fun avantura. Malo starija deca možda i nauče nešto novo o svom gradu. Ture traju do oktobra, svakog dana od 9:30 do 18h. Za decu do 6 godina vožnja je besplatna.