SHARE IT

27.6.11

"Bika" – više od bicikle!

Prema naučnim istraživanjima, rano uspostavljanje ravnoteže utiče na bolje akademske rezultate kasnije u toku školovanja.

Interesantno je da veliki broj današnje dece prvo nauči da upravlja vozilima na motorni pogon, pa tek onda samostalno održavanje ravnoteže i vožnju bicikla.
                                                                                                                                                                           (Sa sajta Ekoto.rs)



Prošle godine, negde pred kraj leta, šetajući po Tašu sa kumovima, njihovom i mojom kćerkom, ugledali smo nesvakidašnje vozilo. Nekoliko klinaca je bukvalno obletalo oko nas na drvenim biciklima, na dva točka, bez pedala, koristeći isključivo svoje noge za pokretanje i kočenje ovog čudnog vozila, za koje ćemo kasnije saznati da se zove „Bika“ i da je 100 % made in Serbia.

Već sledećeg meseca moja kćerka je od gore pomenutih kumova dobila "Biku" za svoj drugi rodjendan. Na žalost, jesen je već uveliko stigla, pa je „Zmaja“ (prelepi ženski model "Bike" sa pink kožnim sedištem) prezimila u ostavi. Ali njeno vreme je konačno stiglo!

Srešćete i plastične, jeftinije, verzije ove bicikle, a možda vam se ukaže prilika i da nabavite „Like a bike“  - prvi model ovakve bicikle nemačkog proizvodjača KOKUA. Vodič za male ljude vam svakako preporučuje "Biku", baš zato što je domaći proizvod, a celokupni koncept, i najbitnije, kvalitet, može da parira bilo kom svetskom.

Proizvodjač ove bicikle je EKOTO. To je tim ljudi koji za sebe kažu da su „svoje vreme, znanje i umeće posvetili kreiranju kvalitetnih igračaka i nameštaja za svoju i ostalu decu“. U vreme plastičnih igračaka koje su nas preplavile, "Bika" se već na prvi pogled izdvaja svojim izgledom, odnosno materijalima od kojih je izradjen. Ovi drveni bicikli sa zaštitnim premazom na bazi najkvalitetnijeg prirodnog impregnanta drveta - tungovog ulja i najčistijeg devičanskog pčelinjeg voska imaju točkove obavijene gumom na bazi prirodnog kaučuka. Sedišta su presvučena prirodnom kožom a većina metalnih delova su od nerdjajućeg čelika.

Ovo je bicikl za decu uzrasta od 2 do 5 godina. Osnovna namena je rano uspotavljanje dinamičke ravnoteže i koordinacije rada ruku i nogu. Sposobnost da samo upravlja vozilom detetu daje samopouzdanje i ono na taj način, kroz zabavu i igru, stiče sigurnost, da jednog dana, bez straha, vozi bicikl sa pedalama.

O istoriji i nastanku ovog neobičnog prevoznog sredstva i njegovom prvom proizvodjaču možete naći pročitati na: 
http://www.kokua.de/ 
http://www.likeabikeusa.com/aboutlikeabike.aspx.

Sve informacij o prednostima "Bike" u odnosu na tricikle i bicikle sa pomoćnim točkovima, modelima i prodajnim mestima možete naći na adresi http://www.ekoto.rs/.














Sve slike su sajta www.ekoto.rs

21.6.11

SC "Olimp" – raj za klince sa Zvezdare!


Za SC "Olimp" znam od ranije. Znala sam da tamo imaju neki bazeni na otvorenom, doduše nikada ih nisam posetila. Kako sa Zvezdarom nemam dodirnih tačaka, prvi put me je ovo mesto zainteresovalo kada sam u nekom promo pismu pročitala, da se na Olimpu tokom juna otvara zabavni park sa raznoraznim sadržajima  za decu. Vodič je otišao da proveri.

I zaista, mališani sa Zvezdare i iz okolnih naselja imaju gde da uživaju. Iako nismo sreli najavljeni ringišpil i poligon sa električnim autićima, ponuda je i više nego dovoljna. U okruženju punom zelenila nalazi se dečije igralište sa drvenim mobilijarom, gumeni zamak, mnoštvo terena za različite sportove, teretana na otvorenom, atletska staza i posebno interesantni tereni sa malim koševima za mini košarku i fudbal.  Tu je i kafe za one sa manje sportskog duha.

Glavna atrakcija ove zvezdarske oaze biće kompleks bazena na otorenom, čija rekonstrukcija je u toku, i predvidjeno je da  budu otvoreni već ovog leta. Olimp nudi  raznorazne programe, klubove i škole , a tokom leta dosta sadržaja je besplatno za osnovce i srednjoškolce. O svemu se možete detaljno informisati na njihovom sajtu http://www.scolimp.rs/.







19.6.11

Mali Taš – Velika skakaonica



Mali Taš nije obuhvaćen renoviranjem Tašmajdanskog Parka i njegovo dečije igralište izgleda očajno.  Ali, ako vaša deca vole da skaču do besvesti tu je sada raj za ljubitelje gumenih skakalica. Ne pričamo o gumenom zamku, to je bukvalno gumeni grad.

Na raspolaganju su tri gumene platforme za one iskusnije i jedna za manju decu. Po ceni od 200 dinara vaše dete može skakati ceo dan, ili skakati prepodne pa se vratiti kasnije bez ponovnog plaćanja.

Ono što nam se najviše dopalo je da je sve potpuo novo, vrlo interesantnog dizajna i jarkih boja. I najbitije, sve je super čisto! Jedina mana je što nema, na primer, neki mini kafe, gde bi roditelji mogli da prisednu i osveže se, dok im se deca bacaju u nesvet.




8.6.11

Beogradska izletišta – Zornića Kuća


Srbija vrvi od raznoraznih mesta koja u svom nazivu nose prefiks ETNO, i to već postaje pomalo ofucano i iritantno. Tako sam i za „Zornića kuću“ pomislila da je samo još jedan u nizu  „etno“ restorana bez konkretnog koncepta. Prevarila sam se.

Po preporuci smo prošli vikend odlučili da čekiramo ovo, kako su nam rekli, izuzetno child friendly mesto. Na samo 30 km od Beograda, ispod Kosmaja, u selu Baćevac kod Barajeva nalazi se nesvakidašnje domaćinstvo, eko farma i restoran „Zornića kuća“ – raj u sred Šumadije.

Hrana je super, rakije su nevidjeno dobre a tu je i veliki izbor kvalitetnih vina sa naših prostora. Ali ono što ovaj ambijent čini zaista posebnim jeste upravo atmosfera starog seoskog domaćinstva. Tu su mnoge domaće, ali i divlje životinje, cvrkut ptica, detalji iz starog seoskog života, proizvodi domaće radinosti. I ono najbitnije, gostoljubivost domaćina koji daju sve od sebe da se osećate maksimalnon opušteno i da ne želite da idete kući.

Ono što nas je najviše oduševilo je to, da ako ste sa decom, dobijate sto pored dečijeg igrališta i mini zoo vrta. Tako da možete uživati u iću i piću, bez da non stop skačete i gledate gde su vam deca. Kasnije se možete svi zajedno opustiti na ćilimima ispod starog hrasta, pa i odremati, što da ne. Za roditelje sa malim bebama tu je i soba sa stolom za presvlačenje.

Sve detaljne informacije i priču o nastanku ovog mesta možete naći na http://www.zornicakuca.rs/. I jedna napomena: tamo je mnooogo lepše nego na slikama!