SHARE IT

16.5.11

Muzej igračaka Fantasy Novi Sad


Ovog vikenda posetili smo Fantasy  - muzej igračaka u Novom Sadu. Iako smo stigli kada se muzej već zatvorio, ljubazna gospodja Radmila Velbabović – osnivač, direktor i kustos ovog muzeja – nam je, s obzirom da smo  došli specijalno iz Beograda, otvorila vrata ovog nesvakidašnjeg mesta. Iako je veći deo postavke bio na gostovanju u drugom muzeju, imali smo šta i da vidimo i da čujemo.

Muzej je otvoren 2008. godine kao edukativna neprofitna organizacija i prvi je ovog tipa kod nas. Interesantno je da je gospodja Radmila sama sakupila sve ove igračke, a počela je još kao student. Njena strast prema igračkama vremenom je rasla, kao i želja da sazna kako i u kakvim istorijskim momentima su one nastale.

Igračaka ima sa svih strana sveta. Tu su puzzle, plišane igračke, marionete, olovni vojnici, limene i mehaničke igračke, vozovi, matruške, kuće za lutke sa kraja 19.  i početka 20. veka, igre za konstrukciju. I ima ih iz raznih epoha. O svakoj će vam gospodja Radmila ispričati zanimljivu priču i otkriti kulturološke i istorijske detalje.

U muzeju se nalazi i kolekcija maski, pa smo na odlasku imali i mini photo session, a fotografije za uspomenu su nam stigle na mail. Evo nekih od fotografija koje smo napravili, a sve ostale detalje i zanimljivosti vezane za Fantasy i istoriju igračaka uopšte možete naći na http://www.muzejfantasy.com/.








13.5.11

Inspiracija - Kinder Museum Frankfurt

Add caption



Pre par dana sam se poslovno zadesila u Frankfurtu i otišla da posetim njihov dečiji muzej. Moja kćer, na žalost, nije bila samnom, ali me to nije sprečilo da se posvetim kao da sam dete. Muzej je bio prazan pa sam mogla detaljno da ga proučim. Isprva me je iznenadilo da se muzej obraća uglavnom starijoj deci. Tek na odlasku shvatih da postoji čitav jedan deo, predvidjen za decu uzrasta do 5 godina, koji sam, zbog nedostatka vremena, propustila. Svakako, videla sam dovoljno da zajključim da je ustanova ovog tipa Beogradu potrebna ASAP.

Ovo nije dečiji kulturni centar. Ovo je muzej prilagodjen deci. Ideja da se osnuje ovakav muzej nastala je prilkom renoviranja istorijskog muzeja u Frankfurtu (Historisches Museum Frankfurt) 1971. godine, kao deo programa „Umestnost za sve“ („Kunst für alle“). Cilj je bio, da se budućim posetiocima muzej kao institucija približi od najranijih dana. Što je po meni ono ključno!

Mladima, a pogotovo mladjoj deci, muzeji  su uglavnom sinonim za neki „smor“. Opšte obrazovanje većine mladih ljudi je siromašno. O istoriji svog grada, naroda i države znaju vrlo malo, a o tudjoj da i ne govorim. Ne moramo svi biti estete, ljubitelji umetnosti ili zaludjenici za istoriju. Po meni je osnovna kultura znati ko si, odakle si i šta te čini specifičnim u odnosu na druge, ne samo kao jedinku nego i kao pripadnika neke kulture.

U Nemačkoj na nivou države postoji Udruženje nemačkih dečijih i muzeja za mlade (Der Bundesverband Deutscher Kinder- und Jugendmuseen) koje, već više od 20 godina, okuplja veliki broj muzeja ovog tipa. U ovim muzejima deca aktivno i interaktivno eksperimentišu i samostalno istražuju. Ovo su ustanove obrazovnog karaktera, gde deca dopunjuju svoje već stečeno znanje u vrtiću ili školi.

U dečijim muzejima deca nisu samo posetioci koji pasivno razgledaju. Oni aktivno učestvuju, i kroz igru postavljaju pitanja, na koja sami pronalaze odgovore. U njima se razvija novo, nekonvencionalno razmišljanje i odgonetaju se neuobičajena pitanja. Ovde deca razvijaju kreativnost, a kreativnosti nema bez znanja, ideja i motivacije.

Ovakvi muzeji najčće nemaju stalne postavke. Oni sakupljaju teme i ideje zanimljive deci, koje se mogu objasniti kroz različite oblasti znanja. To su predivna mesta, na kojima se susreću nauka, igra, umestnost i kultura. Osim izložbi tu su i radne grupice, kursevi iz umetsnoti i veština, različite porodične aktivnosti, a deca na ovom mestu mogu na originalne načine proslavljati i rodjendane.

Ključ uspeha ovakvih ustanova je to što deci pružaju fenomenalan način da dopune školsko znanje. S obzirom na to da ih kao deo školskog nastavnog plana, deca redovno posećuju, ovo je odličan način da se u posete muzejima uključe svi slojevi društva. Ovde deca iz socijalno ugroženih porodica, koje generalno ne posećuju muzeje, stiču svoje prvo „muzejsko“ iskustvo i uče da posmatraju svet iz različitih perspektiva.

U dečijim muzejima roditelji ne moraju da se izvinjavaju za svoju glasnu i živahnu decu i  mogu da se opuste jer znaju da su uvek dobrodošli! U Evropi ima veliki broj ovakvih ustanova, pa vam toplo preporučujem da ih čekirate kada se tamo nadjete sa svojom decom. Nama ovde, na brdovitom Balkanu, ostaje da se nadamo da će i naša deca jednoga dana zaslužiti mesto ovakvog tipa, i da će svoje rodjendane proslavljati možda baš u njima. Učeći kroz igru, a ne mahnito jureći po igraonicama kao muve bez glave.














Detaljnije na:

http://www.bv-kindermuseum.de/

8.5.11

Mesec Maj - I deca vole umetnost!



Berlin ima 16 muzeja sa sadržajem koji može biti interesantan deci. Od toga su 4 baš dečija. Barselona, osim kulturnih sadržaja, za najmladje nudi  više od 50 child friendly kafea i restorana, dok u Londonu možete uživati u jednom od mnogobrojnih child friendly pabova. U Engleskoj se muzeji utrkuju, da stignu na Guardian listu top family friendly muzeja, a Turska ima Miniturk – grad sa 105 najpoznatijih turskih atrakcija napravljenih u minijaturi.


Beograd svakako nije top child friendly mesto kada je dečiji kulturni sadržaj u pitanju, i  dešavanja su uglavnom vezana za odredjene manifestacije. Stalna kulturna ponuda praktično ne postoji, izuzev dečijih pozorišta, Dečijeg kulturnog centra i 2 dečija kluba – Muzeja savremene umetnosti i Narodnog muzeja. 


Mesec maj donosi raznovrstan kulturno-umetnički program kao osveženje. U moru dešavanja, svako će naći nešto. Evo liste dogadjaja koje Vodič za male ljude planira da proprati.




Noć muzeja
14.05.

Kada je već tradicionalna Noć muzeja u pitanju,  predlažem:

Čari primenjene umetnosti @ galerija Singidunum – 18 do 21 h oslikavanje i ukrašavanje dečijih majci. Ovo je interaktivna radionica.

Leti, leti, leti!@ Muzej vazduhoplovsta – paraglajding izložba

Maskenbali koji oslobadjaju @ Etnografski muzej – možete se upoznati sa istorijom ovog rituala i učestvovati u interaktivnoj izložbi Maskenbal

Svaka izložba je detaljno opisana na zvaničnom sajtu.




Beby Exit
14-15.05.

Ko želi da se provoza van Beograda može posetiti deseti Festival optimizma – Baby Exit, koji se tradicionalno održava na Petrovaradinskoj tvrdjavi u Novom Sadu. Čuli smo razne, ne baš dobre, kritike, ali bi želeli da se u njih uverimo i sami.




Medjunarodni festival pozorišta za decu - Subotica
15-21.05.
http://www.lutfestsubotica.net/






Ljubitelji pozorišta mogu se švrćnuti do Subotice gde se održava 18. festival dečijeg teatra, koji će okupiti umetnike, pozorišne stručnjake i studente pozorišnih škola iz svih krajeva sveta. Glavna tema festivala je rumunsko lutkarstvo, tako da će posetioci, osim predstava, imati priliku da vide izložbu lutaka, kostima, scenografije i plakata, a biće i naučni skup na datu temu.




Dečiji sajam
20-22.05.
http://www.decijisajam.rs/




Ovu manifestaciju smo posetili prošle godine, i razočarani vidjenim, zadržali smo se svega 10 minuta.  Doduše, došli smo pred kraj sajma, tako da cemo im ove godine pružiti još jednu šansu.



Mikser
25-29.05.
http://www.mikser.rs/




Mikser je najviše mislio na decu, i mlade uopšte. 3 zone su posvećene samo njima -  Education Zone, Talent Zone i  posebno interesantan Baby Misker gde će KidsPatch laboratorija organizovati kreativne sadržaje za decu uzrasta 4-12 godina.

Svi detalji su na fenomenalnoj internet prezentaciji.



A evo kako to rade drugi:

http://www.travelforkids.com/Funtodo/Germany/frankfurt.htm


6.5.11

Čudesna Pepa


Pepa  Prase (Peppa Pig) je crtani junak koji je medju prvima fascinirao moju kćerku. Uz Pepu smo praktično i počeli da pratimo crtaće. I mislim da neću preterati ako kažem, da se moje, inače stidljivo i rezervisano dete, uz Pepu oslobodilo i počelo da raste u jednu znatiželjnu i otvorenu devojčicu.

Od Mis Pigi (Miss Piggy), nisam srela prasicu koja je ovako šarmantna i ljupka kao Pepa. Pepa je sestra, drugarica, školarica, kćer i unuka kakvu bi svako poželeo. Pepa Prase ima brata Džordža (George) i naravno Mamu Prase (Mamma Pig) i Tatu Prase (Daddy Pig). Ima i drugare, svih životinjskih vrsta, i najbolju drugaricu Rebeku Zeku (Rebbeca Rabbit).

Svojom jednostavnom grafikom i jarkim bojama Pepa Prase zabavlja i uči decu u 180 zemalja, a ni roditelji nisu ravnodušni. Za razliku od ostalih crtanih filmova danas, koji su prebrzi i mahom agresivni, Pepa je smirenija, prikazuje svakodnevne situacije jedne moderne porodice i uči decu porodičnim vrednostima. 

Pepa prolazi kroz iste situacije kao naša deca – ide u vrtić, na izlete, bazen, uživa u palačinkama koje joj mama spremi. Ona jeste malo nadobudna, ali ništa preterano za jednu petogodišnjakinju. Pepa obožava da u gumenim čizmicama skače po blatnjavim baricama.

Kao globalni fenomen, Pepa je već neko vreme i u srpskim domovima. Na TV Ultra idu svakodnevno sinhronizovane epizode, a tu su i DVD, knjižice, bojanke i igračke. I dok u Engleskoj, gde je Pepa i nastala, Pepa ima svoj zabavni park , lutkarsku predstavu i status selebritija, kod nas izdavač DVD izdanja nije u stanju da redovno izbacuje serijale, niti da omogući širi izbor.


S druge strane, izdavačka kuća EVRO-GIUNTI se potrudila da Pepu približi i našoj deci.  Klinci  obožavaju ove slikovnice, jer mogu da ih povežu sa crtanim, pa se tako možda late knjige i oni, koji nisu inače ljubitelji. Pored slikovnica tu su i „Pepina velika knjiga“  - interaktivnog tipa, za stariju decu, kao i mozgalice.

Peppa Pig je preporuka za decu svih uzrasta i MUST za one koji još ne gledaju. A ukoliko ste i vi Pepin obožavalac evo nekoliko linkova za najvatrenije fanove i one koji će to ubrzo postati.

Peppa Pig
http://www.peppapig.com/
Oficijelni Pepa Prase sajt. Ovde možete okačiti i vaš crtež Pepe koji će se naći u zvaničnoj galeriji.

Peppa Pig and Me
Na ovoj adresi možete poručiti slikovnicu uradjenu po meri! Glavni junaci priče su vaše dete i Pepa.

Pepa Prase epizode na srpskom
Kako se DVD sa sinhronizovanim epizodama teško nalazi , evo linka na kome ima veliki izbor epizoda koje možete gledati online.

Nacrtajte Pepu
Nacrtajte Pepu u par poteza!

Peppa Pig Live
Pepu možete, za sada samo u Londonu, gledati i uživo u lutkarskoj predstavi!

Peppa Store
Ako volite online kupovinu ovde možete pazariti od igračaka, preko odeće, do posteljine. Ili samo razgledati i uporedjivati cene sa ovima kod nas, koje mi se čine previsoke.



3.5.11

"Osećanja"

Srećem razmaženu, nadobudnu i pre svega nekulturnu decu. Oni guraju vaše tri godine mladje dete na toboganu, vrište u prodavnici jer majka nema novca da im kupi igračku, uživaju u svojim rodjendanskim poklonima bez da su ikome rekli hvala. Nova škola vaspitanja kaže - Sine, budi namazan i bezobrazan i svi će te ceniti, šta imaš od dobrote, dobri uvek prodju najgore!

Moderno je da su deca super talentovana za sve, da su uvek sretna, uvek najbolje obučena. Roditelji jurcaju oko malih carevića – dopuštaju im sve, idu na njihove treninge i časove klavira, rešavaju njihove probleme, potkupljuju njihove profesore -  samo da im draga deca budu sretna i najbolja medju najboljima. Ovako deci odmažemo da steknu samopouzdanje potrebno da se izbore sa neuspehom, gubicima, stidom i ostalim teškoćama.

Deca na putu odrastanja moraju i da nauče da budu dobri prijatelji, partneri, kolege, roditelji. I tek kada se u ovim ulogama ostvare biće istinski sretne zrele osobe. Svom detetu ne ulepšavam realnost, niti ga učim da je najbitnije da ono bude sretno po svaku cenu. Učim je da se raduje i tudjoj sreći, da deli, da se ljuti.

Kažu da sa klincima treba otvoreno pričati o osećanjima.  Iskreno, nisam puno razmišljala o tome, kada je vreme sa decom početi razgovore na tu temu. A onda sam naišla na jedu predivnu kolekciju knjižica o osećanjima. I moja kćerka i ja smo se istog trenutka zaljubile u dobrog, belog, plišanog zeku.

Autor i ilustrator ove četiri predivne slikovnice je Trace Moroney (izdavač za Srbiju: Mono i Manjana). Knjige su trenutno na popustu i jedna umesto 972 kosta 399 dinara. Povez je tvrd, a štampa i dizajn su neodoljivi! 

Sve četiri knjige na jednostavan način uz prelepe ilustracije opisuju doživljaje jednog zeca i njegova različita osećanja. Na kraju svake od njih nalaze se kratki saveti za roditelje i zapažanja dečijih psihologa











2.5.11

Kiša napolju - zabava u kući!

Ne moramo uvek negde da idemo da bi se zabavljali. Niti da nabavljamo novu igračku ili knjigu da bi oraspoložili naše mališane. Deca zaista nisu zahtevna u tom smislu, i očekuju, pre svega, pažnju.

Prognoza za narednu nedelju je KIŠA, pa ćemo je verovatno provesti u svojim kućama. Evo nekih ideja kako da zanimljivo provedete zajedničko vreme sa decom. Ideje sam pronašla na fenomenalnom Disney sajtu.

Probrala sam nekoliko igara koje uključuju zajedničku akciju vas i deteta, nisu nužno potrebna više od dva igrača a sve što treba od rekvizita uglavnom svi već imamo u kući.




Igra senki

Vaše dete i vi možete se super zabaviti pokušavajući različite stvari sa senkom. Neka dete proba da se sakrije od sopstvene senke ili da se rukuje sa, na primer, vašom senkom. Može da pokuša da dodirne tudju senku svojom, a možete mu pokazati i kako da pravi različite oblike i slova.




Hod po balonima

Potrebno vam je 4 srednja balona i tanka tepsija kakvu svi uglavnom dobijemo uz rernu.
Naduvajte balone da budu jednaki i stavite na njih tepsiju tako da unutrašnji deo tepsije bude na balonima.

Neka dete pažljivo nagazi jednom nogom na sredinu tepsije, ravnomerno rasporedjujući težinu, a onda polako neka stane celom težinom. Ovde ima dosta žongliranja i roditelj treba da bude oslonac.



Potraga za šargarepama

Potreban vam je papir u zelenoj i narandzastoj boji, makaze, malo lepka ili selotejp i neka užinica tipa suvo groždje, brusnica, ili neki drugi zdravi snek.

Napravite 10-20 šargarepa od papira u boji. Zasadite ih po kući – ispod jastučića na kauču, na vrata frižidera, u neku fioku na primer. Pošaljite decu da traže šargarepe. Kada ih sve sakupe mogu da  ih unovče za užinu.




Foto kolaži

Potrebne su vam porodične fotografije, lepak, tračice, vunica, raznobojni i raznovrsni materijali.

Neka svako uzme jednu fotografiju, a možete raditi i svi na jednoj. Pretvorite vaše portrete u vas iz mašte, napravite karikaturu nekoga od vas, ili se prosto zabavite praveći kolaž.







Fotografije:
http://www.gutenberg.org/files/12962/12962-h/12962-h.htm/
http://www.fun-with-pictures.com/hand-shadow-of-bulldog.html#axzz1L99HmzUr
http://school.discoveryeducation.com/clipart/clip/snacks.html